’El que he aconseguit ha estat gràcies al treball i la pràctica, qualsevol persona amb un do natural tolerable i capacitat, també pot aconseguir-ho’

        

—J.S. Bach    

Orquestra de Cambra Terrassa 48 : Coral Mixta d'Igualada : Coral Canigó, Vic : Ulrike Haller, soprano : Tànit Bono, mezzo : Carles Prat, tenor : Joan Garcia-Gomà, baríton : Arnau Farré, orgue : Alfred Cañamero, director 

Orquestra de Cambra Terrassa 48

Aquesta formació estable especialitzada en el repertori per a cordes fundada l’any 2000 combina en els seus programes la investigació i la proximitat i ha realitzat concerts per Catalunya i l’estat espanyol, ha col·laborat en importants produccions simfonicocorals i ha fet enregistraments discogràfics. Destaquen col·laboracions amb directors com Laszlo Heltay, Josep Vila, Mireia Barrera, Xavier Puig, Michael Thomas, Barry Sargent, Gonçal Comellas o Pep Prats i amb solistes com Mireia Pintó, Gerard Claret, Jordi Domènech, Daniel Ligorio, Vladislav Bronevetzky, Maria Hinojosa, Ashan Pillai, Alba Ventura, Joaquín Palomares, Isabel Monar, Ara Malikian, Claudi Arimany, Darko Brlek o Kai Gleusteen.

L’orquestra ha realitzat primeres audicions a Catalunya de nombroses obres per a aquesta formació, entre les quals l'estrena continental de The Passion of Maryde Howard Blake, dirigida pel compositor, així com estrenes d’obres d'autors catalans com A. Guinovart, M. Caselles, J. Cornudella, T. Peire, A. Puig, F. Cruixent, J. Ll. Guzmán o C. Cases i primers enregistraments d'obres de R. Lamote de Grignon, Joan Manén i Manuel Oltra. També ha creat espectacles multidisciplinaris com Carmen, de Shchedrin, Giovanni S.E.i Gudbranstal, les històries de Peer Gynto la coproducció Remena Nena,amb Arnau Tordera i Jordi Domènech, i ha col·laborat amb cantants com Pep Sala a Una nit amb orquestrai Sisa a Arriba una cançó, i amb formacions jazzístiques com el Manel Camp Trio i Carles Cases, amb qui estrenen Araguaia. 

L’OCT48 té el suport de l’Ajuntament de Terrassa, la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. 

Quim Tèrmens, concertino

Aquest músic sabadellenc que rep la seva primera formació violinística de la mà d'Ofèlia Rodrigo i posteriorment estudia amb el violinista i mestre Gonçal Comellas, amb qui es forma musicalment i realitza els estudis superiors. Ha rebut també classes magistrals d’Arkadi Futer i Michel Barta.

Ha estat membre de l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música Catalana i de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas. Actualment realitza el seu treball més cambrístic en el projecte Arcattia amb concerts per tot el país i Costa Rica i ha estat guardonat, entre d'altres, amb el premi Xavier Montsalvatge. És autor de diversos espectacles infantils com Popoff, un compositor despistat, Els quadres de Hartmann,Històries de Tumbuktú, El botó de HaendeliTelemann i la història d'en Quixoti també de diverses composicions per a orquestres de corda d'estudiants.

En el terreny pedagògic s’ha format amb personalitats com Sheila Nelson, Vaartan Manoogian i Mimi Zweig. Desenvolupa la seva tasca docent al Conservatori de Música de Vic com a mestre de violí i director de les seves orquestres de corda i és convidat en xerrades sobre pedagogia, jurat de concursos instrumentals i de cambra, director de diverses trobades d'orquestres juvenils i com a mestre de violí al Curs Internacional de Música Principat d’Andorra. També és el director artístic del “Festival BBVA de Música Religiosa de Vic”.

Coral Mixta d'Igualada
 

“La Mixta” va néixer l’any 1955 i després del seu fundador, el mestre Joan Just, ha tingut com a directors Joan Montaner, Gaspar Vilarrúbias, Clara Vilarrúbias, Poiré Vallvé, Mireia Barrera, Francesc Rovira, Montserrat Ríos i Lluís Vilamajó. Des del 1995 el seu director és Alfred Cañamero.

 

El repertori que ha treballat és extens i comprèn des d’obres del Renaixement fins a autors contemporanis, a més de cançons tradicionals i populars de Catalunya i d’arreu. Algunes de les obres que ha treballat són la Missa a 5 veusde Joan Cererols, el Magnificatde Bach, el Rèquiemde José Mª Azurmendi,Music for the Funeral of Queen Mary de Purcell, A Ceremony of Carols de Britten, la Missasolemne de Santa Cecíliade Gounod, Totentanzd’Hugo Distler, l’òpera Dido i Eneesde Purcell, el motet Jesu, meine Freude,de Bach, els madrigals del llibre segon de Monteverdi, el Rèquiemde Mozart i el Rèquiemde Fauré, així com la Passió segons Sant Joande Bach, Un rèquiem alemanyde Brahms, el Stabat Mater de Haydn, el Rèquiemde Gounod i el Rèquiem de Cimarosa.

 

Ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 i l’Orquestra de Cambra de Granollers, entre d’altres, sota les batutes de Jordi Mora, Valentí Miserachs i Xavier Puig.

Coral Canigó, Vic

La Coral Canigó va oferir el seu primer concert a Vic el 22 de desembre de 1963.  Des de 1991 Xavier Solà n’és el director. 

La Coral Canigó disposa d’un repertori de més de 800 obres de tots els estils. D’entre les obres interpretades destaquem els Magnificat de Buxtehude i d’Aguilera d’Heredia, els Motets i el Magnificatde Vic Nees, i el Magnificati la Berliner Messed’Arvo Pärt. El 2013 va celebrar el seu 50è aniversari amb la interpretació dels Motets de J. S. Bach.

També ha programat obres poc difoses d’autors consagrats com el Misericordias Domini i les Vesperae de Dominicade W. A. Mozart, la Passió Segons Sant Mateu de T.L. de Victoria, l’Himne d’Advent de Z.  Kodály, la Missa Choralis de F. Listz, la Ceremony of Carols i Christ’s Nativity de B. Britten o From the Bavarian Highlands d’E. Elgar, al costat d’un repertori més conegut, com el Magnificat  de J. S. Bach o els Valsos Amorosos de J. Brahms.

Juntament amb altres formacions corals, ha interpretat la Passió segons Sant Joan de J. S. Bach, el Pessebre de Pau Casals, el Messies de G. F. Haendel, la Creació de J. Haydn, l’Orfeo de C. Monteverdi, el Gloria d’A. Vivaldi, , el Requiem de W. A. Mozart i Carmina Burana, de C. Orff.

Els autors catalans han tingut una presència notable en el repertori de la coral. D’una banda, s’han interpretat peces d’autors antics com Mateu Fletxa el Vell, el pare Antoni Soler o Joan Cererols. D’altra banda, els compositors del s. XX han rebut una especial atenció i s’han interpretat obres de Lamote de Grignon, Joaquim Homs, Cristòfor Taltabull, Manuel Blancafort i Manuel Oltra. A més, la coral difon amb freqüència l’obra de compositors vigatans: Pere Alberc Vila, Rafael Subirachs Ricart, Rafael Subirachs Vila, Josep Baucells, Jaume Ayats i Joaquim Maideu, aquest darrer ripollès però vigatà d’adopció. 

La Coral Canigó també ha cantat textos de poetes catalans, d’entre els quals destaquem Jacint Verdaguer, Miquel Martí i Pol i Joan Salvat-Papasseit i compta amb diversos enregistraments en col·laboració amb formacions vàries.

Ulrike Haller, soprano

Nascuda a Meran (Tirol del Sud), inicia els estudis musicals a la seva ciutat natal i posteriorment a la Universitat de Música i Art Dramàtic de Viena, on cursa estudis de piano i cant. Es gradua el 2002 amb les màximes qualificacions. Amplia els estudis a Barcelona amb Mª Dolors Aldea, Àngel Soler, Marta Pujol i Francisco Poyato. Rep consells d’Ana Luisa Chova, José van Dam, Wolfgang Holzmair, Kurt Widmer, Wolfram Rieger i treballa regularment amb el pianista Mark Hastings. Actualment és professora de cant a l’Escola Coral del Palau de la Música Catalana.

Ha actuat a Àustria, Suïssa i Itàlia i ha estat membre i solista del Wiener Kammerchor i l’Arnold Schoenberg Chor. L’any 2015 guanya el Premi Extraordinari del Conservatori Superior del Liceu i el Primer Premi del curs de Lied de Joventuts Musicals d’Espanya.

Ha actuat com a solista acompanyada per l’OBC, Orquestra Simfònica del Vallès, Orquesta Ciudad de Granada, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Orquestra Barroca Catalana, Orquestra de Cambra Terrassa 48, entre d’altres, en algunes de les sales més prestigioses del país amb obres com el Rèquiem de Brahms, Carmina Burana d’Orff, Missa en do m. de Mozart, Dixit Dominus i Messies de Haendel, Cantates de Bach, Simfonia nr.2 “Lobgesang”, Himne i Salm 42 de Mendelssohn, Les Illuminations de Britten, etc. També ha ofert recitals de Lied acompanyada pels pianistes Josep Buforn i Josep Surinyac i ha enregistrat diversos CDs i per a Catalunya Música.

​Tànit Bono, mezzo

Va néixer a Riudoms on va iniciar estudis de música i piano amb el seu avi Josep Tell. Poc després va iniciar els estudis de cant a l’Escola de Música de Riudoms amb la professora V. Sarrà. Cursà el grau mitjà de cant al conservatori de Vila-seca amb la professora Ch. Garcia, H. Bergander, E. Tarrés i A. Branch. El 2011 va acabar el superior de Cant al Conservatorium van Amsterdam amb els professors D. W. Johnson, V. Guillorit i D. Bollen. El 2014 va acabar els seus estudis de perfeccionament a València amb el Màster d’Estudis artístics d’interpretació Operística del CSMV-ISEACV amb la professora Ana Luisa Chova.

Guanyadora del premi extraordinari convocat per la Fundació Ferrer-Salat al 54è Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas. Guanyadora de dos premis al Concurs de Cant Germans Pla de Balaguer 2013:  millor intèrpret de Lied Fundació Victòria dels Àngels participant al Festival de Lied Victòria dels Àngels i Beca de participació al Màster de Lied. I Premi Bada -Pas Iniciatives Culturals a la millor cantant.

Diversos cursos de cant per Europa amb Johnson, J. Streets, Guillorit, Farrington, Keuning, Kirkby, Jacobs, Walker, Owen Norris, Chova, Cohen, Lladó, Rey, Reinemann, Jansen, Honig, Sala, Ollet entre d’altres.

Ha format part del Cor Mundial (World Youth Choir) quatre anys consecutius actuant a Europa, Japó, Corea del Sud i Israel sota la direcció d’importants directors com Grün, Leach, Sjöberg, Harlap, Dijkstra, Jacobs, Broadbend i Ericksson.

Carles Prat, tenor

Després de 4 anys a l’Escolania de Montserrat i del Grau Mitjà a l’EMM d’Igualada, cursà estudis de Grau Superior de Cant Clàssic a l’ESMUC amb F. Garrigosa i M. Pintó. L’any 2011 va finalitzar el Màster d’Òpera a la Hochschule für Musik und Tanz Köln (Alemanya) amb el professor Protschka. Ha realitzat masterclasses amb Bros, Quasthoff, Parentis, Dawson així com cursos amb Güra i Moser.

Ha realitzat concerts arreu d’Espanya i Alemanya en l’àmbit operístic i d’oratori. Entre els seus rols destaquen ‘Nemorino’ (L’Elisir d’Amore), ‘Belfiore’ (La Finta Giardiniera), ‘Merkur’ (Orpheus in der Unterwelt) al Theater Solingen i Erholungshaus Leverkusen, ‘Paolino’ (Il Matrimonio Segreto) a la Hochschule für Musik Köln i a la Hochschule fü Musik Aachen, ‘Borsa’ (Rigoletto) i ‘Gastone’ (La Traviata) al Theater Soligen i al Theater Teo-Otto Remscheid i ‘Rebell’ (Das Geheime Königreich) a la Hochschule für Musik Köln com a invitat. Convidat al Theater Bonn per la producció ‘Lakmé’ sota la direcció de S. Blunier.

Ha interpretat arreu de Catalunya i Alemanya com a solista obres com Requiem de W.A.Mozart, Matthäus Passion i Johannes Passion de J.S.Bach, Messiah de Händel, Petite Messe Solennelle de Rossini, Die Geburt Christi de H. von Herzogenberg, Oratorio de Nöel de Saint-saens, Kantate Nº198 (Trauer-Ode) de J.S.Bach, Messe Solennelle de Sainte Cécile de Gounod, Magnificat de J.S. Bach, Krönnungs Messe de Mozart, Membre Jesu Nostri de Buxtehu o Stabat Mater de Haydn. Ha col.laborat com a solista amb formacions com l’Orquestra Nacional d’Andorra, la Bergischer Simphoniker, London&Vienna Kammerorchester, Ensemble Mattheus, Orquestra Simfònica del Vallès, Orquestra Barroca Catalana, Orquestra Camera Musicae, Orquestra Terrassa 48, Ensemble Meridién o Vespres d'Arnadí. Col.labora amb diverses formacions corals: el Cor de Cambra del Palau de la Música, Ars Nova, Ensemble O Vos Omnes, Cor Cererols i és membre fixe del Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona.

Joan Garcia-Gomà, baríton

Va començar la formació musical amb Mª Teresa Boix i va entrar a l’Escolania-Coral de Sant Agustí de Sabadell, on també va estudiar violí. Ha rebut classes de cant de María Gallego, Roberto Accurso, Francesca Roig, Raquel Pierotti, Natalia Gavrilan, Josep Pieres i Mª Teresa Boix. Ha participat a master classes de Montserrat Caballé, Jaume Aragall, Isabel Penagos, Carlos Chausson, Stephan MacLeod, Miquel Ortega, Joan Ferrer i Àngels Civit. Va estudiar al Barcelona Opera Studio i a l’escola dels Amics de l’Òpera de Sabadell i ha participat a la III Acadèmia de Professionalització de Jordi Savall.

 

Ha interpretat diferents papers en nombroses òperes i operetes i també ha cantat els papers principals de moltes sarsueles. Ha fet de solista del Messiesde Haendel, la Passió segons Sant Mateude Bach, Carmina Buranad’Orff, l’Oratoride Nadalde Saint-Saëns, la Petite messe solennellede Rossini, el Rèquiemde Fauré, el Stabat Materde Haydn i el Via Crucisde Liszt, entre d’altres.

 

El 2016 va guanyar el premi “Orgues de Ponent i del Pirineu” al Concurs Germans Pla de Balaguer i la gala-concert Penyafort 2016. Va ser guardonat alCIM de Les Corts 2013, al concurs Primavera Lírica 2013 i 2011 de Premià de Mar i al VI Curs Internacional de Cant de Sant Cugat del Vallès i va guanyar el 3r premi al Concurs Mirabent Magrans 2012, el 3r premi masculí al Concurs Internacional de Cant de Logroño 2011 i el Concurs Mirna Lacambra 2010.

Arnau Farré, orgue

Nascut a Reus, va començar a aprendre solfa amb Adelaida Ibàñez. Als deu anys va ingressar a l’Escolania de Montserrat on, entre altres guanys, va iniciar-se en l’estudi de l’orgue sota el mestratge cordial de Ramon Oranies. Acabada l’etapa montserratina, prosseguí la carrera organística amb el professor Josep M. Mas Bonet.

 

S’ha prodigat sobretot com a organista acompanyant. Col·labora regularment amb el Cor Vivaldi (Petits Cantors de Catalunya), amb qui ha actuat en concerts arreu del país i a l’estranger (França, Itàlia, Estats Units, Argentina) i en diversos enregistraments.

 

És llicenciat en Història de l’art i Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. 

 

Actualment treballa a l’editorial Tritó de Barcelona i és professor a l’Escola Municipal de Música “Can Roig i Torres” de Santa Coloma de Gramenet.

Alfred Cañamero, director

Nascut a Barcelona, va rebre els seus primers estudis musicals de cant, piano, violí i orgue, de la mà del P. Ireneu Segarra a l’Escolania de Montserrat. Continuà als conservatoris de Barcelona i Badalona, sota el guiatge de M. Oltra, B. Casablancas, M. Roger i J. Soler, E. Ribó, P. Cao, J. Duicjk i L. Heltay, A. Argudo i A. Ros Marbà, amb els estudis superiors en Direcció d’Orquestra i Composició i Instrumentació.

Ha estat director de moltes formacions corals del nostre país i d’afora; podem destacar el haver estat titular de la Coral Càrmina de Barcelona i el Coro de la Sociedad Musical de Sevilla, entre d’altres.

Sovint ha estat convidat per orquestres, grups de cambra i cors de tot l’estat espanyol, com per exemple l’Orquestra Simfònica de Vallès, la Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, la Cobla La Principal del Llobregat (ha estat titular en dues èpoques), la Banda Municipal de Barcelona, la Coral Polifònica de Puig-reig, l’Orquestra de Cambra de Granollers,  l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas, l’Orquestra Arcambra, La Orquesta Barroca del Conservatorio de Granada, amb escenaris tan importants com l’Auditori de Barcelona, Festival de Peralada, el Palau de la Música Catalana, la Catedral de Barcelona, el Teatro de La Maestranza de Sevilla, etc.

Ha col·laborat com a assistent amb Edmon Colomer, Trevor Pinnock, Robert King, Christoph Spering, Josep Pons, Antoni Ros Marbà, Philip Pickett, Harry Christophers, Monica Huggett, Eiji Oue, Pierre Cao, Philip Picket, entre d’altres.

Ha realitzat enregistraments amb Catalunya Música, RNE Radio 2, TV2, TV3, BTV i la Televisió Alemana, així com per diferents discogràfiques, de les que cal destacar l’opera Tosca de Puccini, L’alta naixença del Rei en Jaume de Gerhard, Jesu meine Freude de J. S. Bach i O sing unto the Lord de Purcell, un disc de sardanes clàssiques per a Cobla amb la Principal del Llobregat, i un de música del segle XX per a Cobla, amb obres de Guinovart, Oltra i Montsalvatge.

Darrerament ha dirigit a Ginebra l’estrena de la Missa Espiritista del compositor suïs R. Clerc, per orquestra, cor i solistes, els Liebeslieder de Brahms, Stabat Mater de Haydn, el Gloria de Vivaldi, el Rèquiem de Gounod, el Rèquiem de Cimarosa, La Dama de Shalott de Jordi Domènech i la Passió segons St. LLuc (1744) de Telemann.

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • youtube-square
  • instagram

AlmaMATER, 2019